KiloWatt saat (kWh) Nedir?

KiloWatt saat (kWh) Nedir?

KiloWatt saat bir güç birimi olarak kullanılmaktadır ve genellikle elektriğin kullanıldığı cihazlarda ya da alanlarda tüketimin hesaplanması için tercih edilmektedir. KiloWatt saat (kWh) teriminin ne olduğunun anlaşılabilmesi adına öncelikle KiloWatt’ın ne ifade ettiği bilinmelidir.

 

KiloWatt (kW) Nedir, Ne İfade Eder?

KiloWatt olarak tanımlanan birim, elektriğin temel birimi olan Watt üzerinden hesaplanmaktadır. Bir kiloWatt (kW), 1000 Watt’a eşittir ve bu doğrultuda hesaplamalar yapılabilmektedir.

 

KiloWatt saat (kWh) Nedir?

KiloWatt saat ise bir saat içerisindeki KiloWatt değerini ifade etmektedir. Elektrik üretilen bir merkezde KiloWatt saat olarak ifade edilen tanımlamalar, elektrik üretimindeki 1 saatte ne kadarlık üretildiğini yapıldığını göstermektedir. Ancak enerji tüketen bir ürün ya da elektronik cihaz söz konusu olduğunda KiloWatt saat ifadesi ile bir saat içerisinde mevcut cihazın tükettiği enerji belirtilmektedir. 

Ürünlerde 1 kWh saat gibi tanımlamalar, o cihazın bir saat boyunca 1 kW enerji tükettiğini göstermektedir. Enerji üretim ve tüketimlerini merak eden ya da bu konularda hesaplama yapması gereken kişiler, belirtilen değerler üzerinden kolay bir şekilde hesaplama yapabilmektedir. Aynı zamanda uluslararası birim standartlarında bu birimlerin birbirine karşı olan oranı da net bir şekilde belirtilmektedir. “1 kWh, 3600 kilojoule’e eşittir.” örneğinde olduğu gibi KiloWatt üzerinden yapılacak hesaplamalarda, farklı birimlere çevirme de gerçekleştirilebilir.

 

KiloWatt Saatin En Yaygın Kullanımı Nerededir?

Türkiye’de KiloWatt saat olarak en yaygın kullanım, elektrik faturalarında görülmektedir. Elektrik faturalarında ilgili tarihler arasındaki tüketim miktarı, kWh cinsinden tanımlanmaktadır. Bu bakımdan ev ve ticari alanlardaki tüketimlerde çoğu kişi farkında olmasa da genel olarak hesaplamalar KiloWatt saat üzerinden gerçekleştirilmektedir. 

 

Watt (W), KiloWatt (kW) Ve KiloWatt Saat (kWh) Nasıl Hesaplanır?

Watt, KiloWatt ve KiloWatt saat olarak yapılacak hesaplamalarda, 3 birimin birbirine karşı olan oranının kullanılması gerekmektedir. Watt ve KiloWatt gibi tanımlar güç birimini ifade ederken bu güç birimlerinin yanına saat eklenmesi ile ilgili güç biriminin bir saatte ne kadar tüketildiğini ya da üretildiğini göstermektedir. 

1 kiloWatt 1000 Watt’a eşit olduğundan dolayı iki güç birimi arasındaki birim değişikliklerinde kolay bir şekilde hesaplamalar yapılabilmektedir. Farklı güç birimlerinin kullanılmasının nedeni ise çok düşük ve yüksek tüketimleri olmasıdır. Çok büyük sayılar kullanmak yerine daha küçük sayılar ile farklı güç birimlerinin kullanılması, hesaplamaların daha iyi bir şekilde yapılmasını sağlar. Farklı güç birimleri üzerinden yapılacak çevirmeler ile birlikte kişiler ihtiyaç duyduğu güç birimi için ne kadarlık bir tüketimin yapıldığını öğrenebilmekte ve saatlik tüketimi de hesaplayabilmektedir. 

kWh hesaplama işlemlerinde Watt ve zaman çarpılarak 1000’e bölünür. Böylece ortaya çıkacak sonuç, tüketimin yapıldığı cihaz için KiloWatt saat biriminin öğrenmesini sağlar. Eğer işlemlerde watt yerine kilowatt değeri yazılırsa, sonucun 1000’e bölünmesine gerek yoktur. Bu tür durumlarda kilowatt değerinin saat ile çarpılması kWh’in bulunması için yeterli olmaktadır. 

Hesaplamalarda saat başına ne kadarlık bir tüketim yapıldığı belirlendikten sonra mevcut cihaz için ilgili dönemdeki elektrik tarifeleri üzerinden tüketim miktarları da hesaplanabilmektedir. Ölçü birimleri üzerinden doğru bir şekilde yapılacak hesaplama işlemleri, tüm elektronik cihazlar için elektrik tüketiminde ne kadarlık bir harcamanın yapıldığının kolay bir şekilde tespit edilmesini sağlar.

 

Elektronik Cihazlar Ne Kadar Enerji Tüketir?

Her elektronik cihaz için elektrik tüketimine yönelik kapsamlı bir şekilde bilgiler sunulmaktadır. Bu doğrultuda mevcut cihazın verilerine bakarak ortalama güç tüketiminin ne kadar olacağı net bir şekilde öğrenilmektedir. Bu veriler üzerinden ise elektrik tarifesine göre yapılacak hesaplamalar cihazın 24 saat boyunca çalışması halinde ne kadarlık bir tüketim yapacağının öğrenilmesini sağlar. Türkiye’de kullanılan buzdolabı, bulaşık makinesi, çamaşır makinesi, TV ve ütü gibi ürünlerde ortalama tüketimler şöyledir; 

Buzdolabı (A+): 0,044

Bulaşık Makinesi (A+) : 0,510

Çamaşır Makinesi (A+): 0,303

LCD TV (A+): 0,098

Ütü: 2,600

Görüldüğü üzere her bir üründe, enerji sınıfı doğrultusunda farklı tüketimler vardır. Enerji tüketimlerini hesaplamak ya da tasarruf sağlamak adına her cihaz için belirtilen formülleri kullanarak hesaplamalar yapılabilir. Hesaplamalarda doğru sonuçlar için elektrik tarife fiyatlarının belirlenmesi yeterli olmaktadır. Elektrik tüketimlerinin farkında olan kişiler, elektrik kullanımına daha dikkat edebileceği gibi tasarruflarda da destek sağlar.